Adesman & Asociații | Decizie istorică în fața Curții Constituționale
8 November 2024Sumar:Decizia Curții Constituționale privind autorizațiile de construire elimină exclusivitatea conferită prefectului în contestarea autorizațiilor de construire/ desființare, iar suspendarea facultativă a respectivelor autorizații este revizuită în lumina prevederilor constituționale
În data de 07.11.2024, Curtea constituțională a admis excepția de neconstituționalitate formulată cu privire la dispozițiile art. 12 alin. (1) și (2) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii („Legea nr. 50/1991”).
Forma actuală a art. 12 alin. (1) din Legea nr. 50/1991, considerată neconstituțională, prevede doar posibilitatea prefectului de a ataca autorizațiile de construire/ desființare, emise cu încălcarea prevederilor legale:
„Autorizaţiile de construire sau de desfiinţare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanţele de contencios administrativ, potrivit legii, ca urmare a introducerii acţiunii de către prefect, în urma activităţii de control a Inspectoratului de Stat în Construcţii – I.S.C.”.
Totodată, art. 12 alin. (2) din Legea nr. 50/1991, considerat, la altfel, neconstituțional, prevede suspendarea facultativă a actului administrativ atacat de către prefect:
Astfel, Curtea Constituțională a considerat că sunt neconstituționale dispozițiile art. 12 alin.(1) din Legea nr. 50/1991, întrucât nu conferă dreptul și persoanelor vătămate printr-un act administrativ (autorizație de construire/ desființare) de a se adresa instanțelor de judecată, în urma activităţii de control a Inspectoratului de Stat în Construcţii – I.S.C., ceea ce încalcă prevederile art. 52 alin.(1) și art. 21 alin. (1) din Constituție.
De asemenea, Curtea Constituțională a apreciat ca fiind neconstituționale dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea nr. 50/1991, întrucât încalcă prevederile art. 123 alin. (5) din Constituție, care atribuie efect suspensiv de jure actului administrativ atacat de către prefect.
Aspecte relevante:
- Impactul deciziei Curții Constituționale:
Decizia Curții Constituționale privind autorizațiile de construire subliniază necesitatea modificării legislației pentru a clarifica și extinde cadrul de protecție juridică. Prefecții astfel nu vor mai avea exclusivitatea în a ataca autorizațiile de construire/ desființare considerate nelegale în urma activităţii de control a Inspectoratului de Stat în Construcţii – I.S.C.
- Creșterea accesului la justiție:
Persoanele vătămate printr-un act administrativ, precum autorizațiile de construire sau desființare emise ilegal, dobândesc astfel o cale directă de a contesta aceste acte, consolidând dreptul fundamental de acces la justiție garantat de Constituție.
- Necesitatea de conformare legislativă:
Astfel, dispoziţiile art. 12 alin. (1) și (2) din Legea nr. 50/1991, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, dacă, în acest interval, legiuitorul nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
Acest material informativ are exclusiv un caracter orientativ. Scopul său nu este de a oferi consultanță juridică cu caracter definitiv, care se va solicita conform fiecărei probleme juridice în parte. Pentru detalii și clarificări privind oricare dintre subiectele tratate, vă rugăm să ne contactați.