Adesman & Asociații | Victorie recentă pentru Cramele Recaș
8 April 2024Adesman & Asociații obține o decizie istorică, în fața Curții Constituționale.
Adesman & Asociații, care a asigurat, în fața Curții Constituționale a României, reprezentarea juridică a mai multor producători de energie electrică, a obținut o victorie semnificativă.
„Această hotărâre reprezintă o victorie importantă pentru echitatea fiscală și pentru dreptul operatorilor economici ce activează pe piața de energie de a concura în condiții loiale și de previzibilitate fiscală”, a declarat Diana Adesman, Managing Partner la Adesman & Asociații.
Adesman & Asociații obține o decizie istorică, în fața Curții Constituționale, privind contribuția la Fondul de Tranziție Energetică impusă producătorilor de energie electrică
Adesman & Asociații, care a asigurat, în fața Curții Constituționale a României, reprezentarea juridică a mai multor producători de energie electrică, a reușit o victorie semnificativă, obținând admiterea excepției de neconstituționalitate privind dispozițiile art. 15 și Anexa nr. 6 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022, modificată prin O.U.G. nr. 119/2022. Aceste prevederi impun obligația de contribuție la Fondul de Tranziție Energetică pentru anumite categorii de participanți din piața energiei.
Curtea Constituțională a declarat, în ședința din 7 noiembrie 2024, cu unanimitate de voturi, că aceste prevederi încalcă principiul constituțional al așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art. 56 din Constituție, precum și dispozițiile art. 45 din Constituție referitoare la libertatea economică și libera inițiativă. Astfel, Curtea Constituțională a apreciat că obligația de contribuție impusă anumitor producători de energie electrică afectează concurența loială pe piața energiei și descurajează investițiile în surse de energie regenerabilă.
Față de aspectele reliefate de comunicatul de presă al Curții Constituționale, apreciem că această decizie obligatorie va avea fără doar și poate un impact semnificativ asupra industriei energetice, eliminând, în contextul declarării neconstituționalității, obligația plății contribuției la Fondul de Tranziție Energetică pentru entitățile afectate (odată cu publicarea deciziei, vom examina în detaliu considerentele Curții Constituționale care au determinat pronunțarea acestei soluții și implicațiile asupra entităților vizate). În plus, decizia vine să sublinieze necesitatea unui cadru fiscal echitabil care să sprijine atât libertatea economică, cât și inițiativa de a investi în energii durabile, fără a descuraja dezvoltarea acestora prin sarcini fiscale discriminatorii.
„Această hotărâre reprezintă o victorie importantă pentru echitatea fiscală și pentru dreptul operatorilor economici ce activează pe piața de energie de a concura în condiții loiale și de previzibilitate fiscală”, a declarat Diana Adesman, Managing Partner la Adesman & Asociații. „Suntem mândri și, deopotrivă, recunoscători că am contribuit la clarificarea și restabilirea unui cadru legislativ care să susțină atât interesele industriei, cât și principiile fundamentale, de rang constituțional, ale libertății economice și inițiativei în piața energiei.”.
Sub aspectul efectelor decizii Curții Constituționale, pe de o parte, această decizie va produce efecte pentru viitor, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, pentru entitățile ce activează pe piața de energie. Astfel, dispoziţiile art. 15 și ale Anexei nr. 6 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022, modificată prin O.U.G. nr. 119/2022, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, dacă, în acest interval, legiuitorul nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
Pe de altă parte, strict în ceea ce privește producătorii de energie electrică care au promovat acțiuni în contencios administrativ, prin care au atacat contribuția la Fondul de Tranziție Energetică și, după caz, au solicitat și restituirea sumelor plătite cu acest titlu – demersuri litigioase în care s-a invocat excepția de neconstituționalitate -, situația este diferită: această decizie va produce efecte în cauzele aflate la acest moment în curs de soluționare pe rolul instanțelor de judecată, acestea urmând a se raporta la aspectele reținute de Curtea Constituțională.