Adesman & Asociații | Decizie istorică în fața Curții Constituționale
8 November 2024Adesman & Asociații obține, pentru Cramele Recaș, o soluție executorie în ceea ce privește implementarea Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021 privind sistemul de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile
Adesman & Asociații a obținut recent, pentru Cramele Recaș o nouă victorie.
Curtea de Apel Timișoara a luat în considerare argumentele solide prezentate de echipa de avocați din cadrul Adesman & Asociații, sub coordonarea Dianei Adesman (Managing Partner) și a lui Ciprian Nicu (Partner) și, astfel, a decis, în favoarea Cramelor Recaș.
În urma intrării în vigoare la nivel național a sistemului de garanție-returnare (SGR) la data de 30 noiembrie 2023, care impune producătorilor și comercianților obligația de a utiliza, respectiv de a comercializa, doar ambalaje returnabile pentru unele categorii de produse, inclusiv băuturi alcoolice, producătorii de vinuri și de băuturi spirtoase din România au luat atitudine împotriva implementării rapide și fără o perioadă de tranziție adecvată a Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021 privind sistemul de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile („H.G. nr. 1074/2021”), care să țină cont de specificul industriei.
Ca atare, în cadrul demersurilor de contestare a acestui act normativ, pe lângă atacarea în contencios administrativ, s-a înscris și formularea unor cereri de suspendare în fața instanțelor de judecată competente, prin care părțile interesate au solicitat, printre altele, temporizarea efectelor dispozițiilor relevante din acest normativ.
Principala critică adusă H.G. nr. 1074/2021 a fost lipsa unei perioade de tranziție realiste pentru valorificarea în continuare (și după data de 30 iunie 2024) a stocurilor companiilor producătoare de vinuri existente la data de 30 noiembrie 2023 (i.e., data intrării SGR în vigoare), fără a utiliza ambalaje specifice SGR, aspect de natură să cauzeze perturbări majore în industrie, mai ales în sectorul viticol. În alte cuvinte, industria vinului a fost afectată în mod semnificativ, dat fiind ciclul de viață și de rotație diferit al produselor specifice în comparație cu alte băuturi, de tipul „ready to drink”, producătorii de vinuri având stocuri semnificative a căror comercializare a fost astfel limitată.
Adesman & Asociații a obținut recent, pentru Cramele Recaș, o nouă victorie, în fața Curții de Apel Timișoara de această dată, în ceea ce privește implementarea H.G. nr. 1074/2021, reușind suspendarea efectelor art. 10 alin. (5) și alin. (6) din acest act normativ, dispoziții care, coroborate, reglementează tocmai interdicția de comercializare a produselor ambalate în ambalaj nereturnabil ulterior datei de 30 iunie 2024. Instanța de judecată a dispus, printr-o hotărâre executorie, așadar, cu impact imediat, suspendarea respectivelor dispoziții legale până la pronunțarea instanței de fond.
Curtea de Apel Timișoara a luat în considerare argumentele solide prezentate de echipa de avocați din cadrul Adesman & Asociații, sub coordonarea Dianei Adesman (Managing Partner) și a lui Ciprian Nicu (Partner) și, astfel, a decis, în favoarea Cramelor Recaș, suspendarea temporară a efectelor H.G. nr. 1074/2021 în ceea ce privește interdicția de comercializare a produselor ambalate în ambalaj nereturnabil și ulterior datei de 30 iunie 2024. Această hotărâre vine să confirme, încă o dată, înțelegerea profundă a instanței cu privire la impactul negativ al H.G. nr. 1074/2021 asupra industriei viticole din România în ceea ce privește interdicția de comercializare a stocurilor existente la momentul intrării SGR în vigoare și la problemele pe care acest le generează, în practică, producătorilor de vin.